СПЕШНА ПОМОЩ 0899 999 500
Online Резултати
Back to top hospitalzdrave.bg

1-ви май – Световен ден за борба с астмата

Световният ден за борба с астмата е ежегодно събитие, организирано от Глобалната инициатива за астма, с цел подобряване на осведомеността и грижите за заболяването в цял свят. Тази година се провежда под мотото „Никога не е твърде рано, никога не е много късно“, като идеята е да се подчертае, че всеки един момент е подходящ, за да се обърне внимание на болестта на дихателните пътища.

Според оценките на Световната здравна организация/СЗО/ 235 милиона души страдат от астма. Това е  най-често срещаното хронично заболяване сред децата. СЗО също така отбелязва, че астмата засяга хората във всички страни по света, независимо от икономическото им развитие.

Астмата е хронично заболяване на въздушните пътища от и до белите дробове, което затруднява дишането. Симптомите при всеки човек са различни, но най-често се изразяват в кашлица, хрипове, недостиг на въздух, болка в гърдите или натиск. Хората, страдащи от астма, често имат повтарящи се атаки на задух и хрипове. Симптомите могат да се появят няколко пъти на ден или седмица и може да се влошат по време на физическа активност или през нощта. Честите пристъпи причиняват безсъние, умора, намалена активност, отсъствие от работа или училище.

Астмата има и животозастрашаващи прояви. Ако се наблюдава затруднено шумно вдишване, дишане с отворени ноздри, или невъзможност да се говори, поради задух, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Причините за появата на астма не са напълно изяснени, но сред рискови фактори за развитие на заболяването са генетична обремененост, излагане на химически частици и вещества, които дразнят въздушните пътища и предизвикват алергични реакции, наличие на домашни любимци, тютюнопушене, мръсен въздух и др.

Астмата обикновено се лекува с два вида медикаменти. Първите са лекарствата за дългосрочно контролиране, които спомагат за намаляване на възпалението на дихателните пътища и предотвратяване на симптомите. Вторите са лекарства с бързо освобождаване, чиято цел е да облекчат симптомите на астмата.

Според специалистите добрата информираност е ключова част от контрола върху астмата. Страдащите от това заболяване могат да предотвратят пристъпите, ако се научат да избягват дразнители, като тютюнев дим, мухъл, различни респираторни заболявания, както и местата с мръсен въздух.