СПЕШНА ПОМОЩ 0899 999 500
Online Резултати
Back to top hospitalzdrave.bg

На 19 май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването

Всяка година на 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Днес проблемът се определя като „епидемията на 21 век“. Едно от най-сериозните предизвикателства за общественото здраве е наднорменото тегло и затлъстяването при децата. Проблемът е глобален и засяга много държави.Едни от последните данни за България показват, че 30% от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 - 15% от тях със затлъстяване.

Опасността при децата с наднормено тегло и със затлъстяване е, че има вероятност да останат в това състояние до зряла възраст и да развият диабет и сърдечно-съдови заболявания в по-ранните си години.  За повечето от тях наднорменото тегло е резултат от нездравословни хранителни навици и твърде малко физическа активност. Тъй като тези навици започват да се изграждат в ранна възраст, усилията за предотвратяване на затлъстяването трябва да започнат рано.

Определяне дали едно дете е с наднормено тегло

Децата в предучилищна възраст имат различна структура на тялото и начин на растеж. Затова оценяването на затлъстяването трябва да се извършва само от здравен специалист, използвайки височината и теглото на детето, в сравнение с растежа му в предишни години.

Помощ за деца с наднормено тегло

Загубата на тегло не е добър подход за повечето малки деца, тъй като телата им растат и се развиват. Децата с наднормено тегло не трябва да се подлагат на диета, освен ако лекарят не ги наблюдава по медицински причини. Рестриктивната диета може да не осигурява енергията и хранителните съставки, необходими за нормалния растеж и развитие.

За предотвратяване на затлъстяването са ключови здравословното хранене, редовната физическа активност и намаляване на седалищната дейност (като продължителното гледане на телевизионни и компютърни игри). Тези превантивни методи са част от здравословния начин на живот, който трябва да се развие в ранното детство.

Как се изгражда поведение за здравословно хранене у децата

•             Учете и моделирайте здравословните и позитивни нагласи към храната и физическата активност

•             Ако в семейството има дете с наднормено тегло, не се фокусирайте само върху него. Включете всички членове на фамилията и работете постепенно, за да промените физическата активност на семейството и хранителните навици.

•             Изработете график на ежедневното хранене, с включена лека закуска и хранене на цялото семейство възможно най-често. Набавете голямо разнообразие от здравословни храни вкъщи.

•             Планирайте разумно количеството храна за децата

•             Ограничете мазнините и сладките неща

•             Не позволявайте детето да се храни, докато гледа телевизия. Често това води до преяждане

•             Помогнете на децата си да разберат, че сладкишите и храните с високо съдържание на мазнини (като бонбони, бисквитки или торта) не са ежедневни храни.

•             Избягвайте да поставяне на храните етикети като "добри" или "лоши". Всички храни в умерени количества не са вредни.

•             Включете децата в планирането, пазаруването и подготовката на храната. Използвайте тези дейности, за да разберете хранителните им предпочитания и да ги насърчите да опитат голямо разнообразие от храни.

•             Плодовете, зеленчуците, зърнените храни, храните с ниско съдържание на захар, нискомаслени млечни продукти трябва да преобладават в менюто на детето. Избягвайте прекомерните количества плодови сокове, които съдържат много калории, но имат по-малко хранителни вещества, отколкото плодовете, от които се правят.

•             Насърчавайте физическата активност. Правете семейни разходки с велосипед, пешеходни преходи и активни игри. Подкрепете организираните физически дейности на децата си.

•             Ограничете времето, в което децата гледат телевизия, играят видео игри или работят на компютъра до 1 -2 часа дневно.

Родителите могат да помогнат много за предотвратяване на затлъстяването при децата. Изграждането на навици в най-ранна възраст моделира поведението за здравословно хранене през целия живот. Оптималната физическа активност не само помага за поддържането на здравословно тегло,  но и намалява рисковете за здравето на децата.