СПЕШНА ПОМОЩ 0899 999 500
Online Резултати
Back to top hospitalzdrave.bg

При настинка и грип - да вземем мерки, не антибиотици

Европейският ден за осведоменост и правилна употреба на антибиотици - 18 ноември - отново поставя на дневен ред темите, свързани с антибиотичната резистентност и рационалната употреба на антибиотиците.

 

Неправилният прием и свръхприемът на тези медикаменти и последиците от това, са сред сериозните проблеми пред медицината, защото доказано водят до нарастваща устойчивост на бактериите и поява на супер бактерии.

 

През последното десетилетие проблемът с антимикробната резистентност придобива все по застрашителни размери, като смъртността от инфекции, причинени от резистентни микроорганизми. По данни на Световната здравна организация малкият брой разработвани в момента нови антибиотици не е в състояние да се справи с нарастващия брой мултирезистентни микроорганизми. Ето защо трябва да се увеличат усилията и мерките за запазване ефективността на антимикробните средства, с които разполагаме към момента.

 

Затова нека помним, че прекомерната употреба на антибиотици води до антимикробна резистентност. Ако имаме настинка или грип – да вземем други мерки, а не антибиотици.

 

Защото само с общи координирани усилия можем да постигнем успех в борбата с антимикробната резистентност.