СПЕШНА ПОМОЩ 0899 999 500
Online Резултати
Back to top hospitalzdrave.bg

Светът отбелязва Международния ден за борба с диабета

По решение на Международната диабетна федерация и на Световната здравна организация днешният 14 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета.

 

Датата е знакова, тъй като на нея е роден Фредерик Бантинг, откривателят на инсулина.

 

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2), или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

 

Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат сериозни усложнения: загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при захарен диабет тип 2 – с 5 до 10 години.

 

Ефективното лечение на заболяването може да намали усложненията от него. Затова е от изключително значение пациентът и лекуващият екип да имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

 

Напомняме Ви някои от рисковите фактори за това социално-значимо заболяване:

 

Наднормено тегло;

Родственици със захарен диабет;

Високо кръвно налягане;

Повишени нива на мазнините в кръвта – холестерол, триглицериди;

Раждане на плод с тегло над 4 кг;

 

Симптомите, при които препоръчваме да потърсите лекарски съвет:

Повишена жажда;

Често уриниране;

Сухота в устата;

Умора;

Сърбежи по тялото;

Трудно заздравяващи рани;

 

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.